Weer een nieuw lid: TPT uit Terneuzen!

Weer een nieuw lid: TPT uit Terneuzen! -


Voor de tweede keer in korte tijd mag het VHCP mag een nieuw lid verwelkomen, ditmaal is dat TPT uit Terneuzen.
 
In dit nieuwsbericht introduceert Marc Bronwasser van TPT zijn bedrijf.

Hoe lang bestaat TPT en waar is het gevestigd?
“TPT is opgericht in 1988 te Terneuzen door het Amerikaanse bedrijf Engelhard. Na 10 jaar besloot Engelhard de activiteiten te stoppen en hebben vier werknemers het bedrijf voortgezet.”
 
Wat zijn de belangrijkste activiteiten van TPT?
“TPT is een heel divers bedrijf. Wij zijn actief in het behandelen van Fluid Cracking Catalyst (FCC). Dit product(poeder) slaan wij op in silo’s en naar gelang de wens van de klant blenden wij het op de juiste specificatie. De FCC wordt in silotrucks geladen en vervoerd naar de verschillende locaties in Europa en daarbuiten.
 
Een tweede activiteit is de opslag en overslag van Zuren en logen waar wij met name na de opslag, een handeling willen uitvoeren (verdunnen) voordat het door de klanten weer vervoerd wordt naar verschillende locaties. Wij hebben een ruime opslagcapaciteit. Verder slaan wij ook producten als Mierezuur, Propionzuur, Azijnzuur op. Deze producten worden in verschillende industrie├źn gebruikt. Ook met deze producten willen wij een bewerking voor onze klanten uitvoeren. Zo maken wij bijvoorbeeld producten die als additieven voor de diervoeder industrie gebruikt worden. Vandaar dat TPT GMP+ gecertificeerd is. Verder produceren wij ook de-icing voor het ijs en sneeuwvrij maken van de landingsbanen op de verschillende luchthavens in Europa. 
 
Een andere, vrij unieke activiteit, is het maken van Ammoniumzouten. Ook weer bijvoorbeeld voor de diervoeder industrie maar ook voor het conserveren van hooi om schimmelvorming te voorkomen. TPT heeft als een van de weinig locaties in Nederlands een opslagtank van pure ammoniak. Met deze Ammoniak kunnen wij in reactoren, een reactie laten plaatsvinden tussen bijvoorbeeld Mierezuur en Ammoniak of Propionzuur en Ammoniak.
 
De laatste activiteit is het drogen en/ of bewerken van poeders in opdracht van onze klanten. TPT is uitgerust met installaties zoals: Calciner, Windzeven, Flashdryers, Nautamenger, Airclassifier. De kennis op het gebied van bewerken van poeders is echt enorm.”
 
Waarom heb je besloten lid te worden?
“Ik ben via Gerko Snel en Frederique Felius in contact gekomen met de vereniging. Ik ben op zoek naar een netwerk van specialisten in de chemie t.b.v. kennisoverdracht. Verder denk ik dat het voor TPT als bedrijf handig is om bij een landelijke organisatie aangesloten te zijn. Niet alleen voor de naamsbekendheid maar ook voor kennisoverdracht. We zijn geen multinational waar oneindige resources beschikbaar zijn.”
 
Wat verwacht je van het VHCP?
“Kennis, Platform, Netwerk maar ook het onderhouden van sociale contacten om zodoende meer bekendheid voor het bedrijf te genereren. Er zit hier namelijk veel kennis en ik ben van mening dat meerdere bedrijven daarvan kunnen profiteren. Uiteindelijk zal dit ook goed zijn voor TPT. Naast de kennis over wet- en regelgeving, heb ik ook interesse heb in markttrends en logistieke vraagstukken en hoe de bedrijven zich daarin kunnen aanvullen.”
 
Wat zie je als de belangrijkste uitdagingen waar onze sector voor staat en waarom?
“De aanhoudende wet en regelgeving zal nog meer druk gaan leggen op de mensen die in een operationele omgeving werkzaam zijn. Dit blijft een uitdaging maar biedt tegelijk ook kansen om een bedrijf continu te verbeteren.”