I-SZW constateert positieve ontwikkelingen bij bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen

I-SZW constateert positieve ontwikkelingen bij bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen -

De Inspectie SZW heeft haar Jaarverslag 2016 uitgebracht. Met betrekking tot blootstelling aan gevaarlijke stoffen heeft de I-SZW gerichte inspecties uitgevoerd bij 130 bedrijven in de chemie-, farmacie-, kunststof- en rubbersector. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de geïnspecteerde bedrijven de positieve trend van betere naleving voortzetten. Meer dan honderd bedrijven verbeterden hun beleid rond de blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
 
De Inspectie voerde ook REACH- inspecties uit. Bij eindgebruikers (zoals schilders, graffitiverwijderaars en betonrenoveerders) controleerde de Inspectie of zij het VIB toepasten om beschermingsmaatregelen te nemen en werknemers te informeren. Bij 50% van de ge├»nspecteerde bedrijven constateerde de Inspectie geen overtredingen. 75% van de bedrijven ging goed om met het VIB, een toename van 20% vergeleken met voorgaande jaren, zie hier.
 
Wel is het aantal ernstige en fatale arbeidsongevallen in alle sectoren sinds 2015 met 14% toegenomen. Er is een verband met de groei van het BBP, maar er spelen ook andere ontwikkelingen, zoals de flexibilisering van arbeid en een vergrijzende beroepsbevolking. Belangrijkste oorzaken zijn: contact met bewegend object, vallen, contact met bewegend deel van een machine en vallen van hoogte. Dit vraagt om extra aandacht op deze punten. Zie hier.

Meer leest u in de VHCP Nieuwsbrief.